ICRC: Intensievere grondgevechten in Jemen verergeren het lijden van de burgers

24 juli 2015
bron: https://www.icrc.org/

Geneve / Sana'a (ICRC) - Het Internationale Comitë van het Rode Kruis (ICRC) maakt zich grote zorgen over de recente piek in vijandelijkheden, waaronder de hevige grondgevechten, waardoor het lijden van de burgerbevolking is toegenomen.

"Het lijden van de burgerbevolking is tot ongekende hoogten gestegen. De crisis duurt nu meer dan 100 dagen, er zijn ernstige tekorten aan water, voedsel en brandstof in het hele land, en daarbij luchtaanvallen en grondgevechten," aldus Antoine Grand, hoofd van de ICRC-delegatie in Jemen.

"In de laatste twee weken hebben we een intensivering van de gevechten gezien in de zuidelijke provincies van Aden en Taiz, waardoor het voor ons steeds moeilijker wordt om de getroffen gebieden te bereiken, om de doden en gewonden te evacueren en om levensreddende hulp te bieden," vervolgde hij.

"Wij blijven bereid om de evacuatie van doden en gewonden te regelen - zoals we nu doen in zowel Aden en Taiz - en het aan beide kanten gevangenen bezoeken, maar alle partijen moeten onze toegang vergemakkelijken en ons mandaat respecteren."


Faj Attan, Sana'a, Yemen, May 2015. A family walks amidst the rubble littering their street.
CC BY-NC-ND / ICRC / T. Glass